• 5z.jpg

Jaka podłoga do kuchni?

Choć klasyczne kafelki odznaczają się trwałością i niepodatnością na odkształcenia, mają swoje wady – są twarde i zimne, a ponadto nie amortyzują upadków. Obecnie producenci oferują wiele rozwiązań o podobnych walorach użytkowych, które w dodatku wnoszą do kuchni ciepło, a przy tym wyglądają bardzo oryginalnie.Z tego powodu coraz więcej osób decyduje się na inne materiały niż kafelki. Co zastosować zamiast płytek w kuchni i czym kierować się przy zakupie odpowiednich produktów? Podpowiadamy.

Na co zwracać uwagę, wybierając podłogę do kuchni?

Drewno, panele drewnopochodne, korek, beton, kamienie naturalne – podłoga w kuchni może być wykonana z różnorodnych surowców. Zastosowanie odpowiedniego rozwiązania powinno być jednak przemyślane. Na co warto położyć nacisk? Poniżej garść praktycznych rad:

  • Parametry techniczne

Do istotnych elementów zaliczają się parametry techniczne, m.in. klasa ścieralności, grubość posadzki. Niezależnie, czy postawisz na panele podłogowe, czy inne materiały, sprawdź, czy są one odporne na wilgoć. Zweryfikuj też ich wymiary, aby dopasować ich ilość do konkretnego pomieszczenia.

  • Przeznaczenie

Jaka powinna być podłoga? Na pewno wytrzymała i odporna na wilgoć. Warto więc dowiedzieć się, czy producent zamieścił na opakowaniu informację o tym, że jego wyrób można stosować w kuchni. Nierzadko takie artykuły wymagają dodatkowych zabezpieczeń. Przykładem jest m.in. korek z powłoką ochronną. 

  • Wygląd

Produkty powinny dobrze komponować się ze stylem, w jakim jest urządzone wnętrze. Na rynku są dostępne rozmaite desenie, kształty, kolory. Modele różnią się także fakturą i sposobem wykończenia. Można zdecydować się zarówno na artykuły w jednolitej tonacji, jak i posiadające charakterystyczne elementy. Doskonale prezentują się wyroby z naturalnych materiałów wykonane w technologii postarzania – sprawdź, jak wyglądają np. podłogi Chapel Parket.

  • Budowa i zastosowane technologie

Pod uwagę należy wziąć także rodzaj materiału, m.in. ilość warstw. Ma to znaczenie, zwłaszcza jeśli chcesz zainwestować w drewniane deski na podłogę w kuchni. Większą stabilność i odporność na zmienne temperatury uzyskasz, wybierając asortyment składający się z dwóch lub trzech warstw. Zobacz podłogi drewniane Kahrs i przekonaj się, że warto postawić na takie rozwiązania.

Co wybrać na podłogę w kuchni zamiast płytek? 

Do ciekawych opcji zalicza się m.in. korek. Materiał ten ma właściwości amortyzujące, tłumi dźwięki, a ponadto zapewnia doskonałą izolację cieplną. Sprzedaje się go w formie płyt lub paneli.

Jeśli zależy Ci na ponadczasowym, a jednocześnie trwałym materiale, postaw na podłogi polimerowe posiadające specjalną warstwą wytworzoną z użyciem nanotechnologii. 

Osobom, które dobrze czują się we wnętrzach w stylu loftowym lub skandynawskim, do gustu przypadną posadzki z cegieł. Do ich montażu można zastosować surowce pochodzące z rozbiórki budynków lub też zainwestować w płytki ceglane. Artykuły najczęściej układa się w tzw. jodełkę lub karo, a co istotne, na koniec trzeba nałożyć fugę. Na podłogę do kuchni sprawdzi się również beton w formie wylewki lub płyt. Charakteryzuje się on odpornością na wilgoć, uszkodzenia mechaniczne. Do jego zalet zalicza się brak spoin, dlatego taką nawierzchnię łatwo utrzymać w czystości. Do wyboru są również artykuły z drewna - to ponadczasowy materiał, który doskonale sprawdzi się w każdej kuchni.

Panele drewnopochodne do kuchni

Wśród polecanych materiałów warto wskazać laminowane panele odznaczające się bogactwem wzorów, faktur, kształtów, deseni. W naszym asortymencie dostępne są deski pokryte laminatem i żywicą
melaminową – dowiedz się więcej na temat paneli laminowanych Haro. Do atutów wyrobów zalicza się też łatwość montażu – do przytwierdzenia produktów nie trzeba angażować ekipy remontowej. Producenci oferują nowoczesne systemy ułatwiające przytwierdzenie klepek – sprawdź, jak działa technologia ClickItEasy oferowana przez firmę Ter Hurne.

Podłoga drewniana

Drewniana podłoga to rozwiązanie na lata, ale pod warunkiem, że sięgnie się odpowiedni materiał. Dobrze postawić na dąb, jawor, klon, buk. Można także wybrać surowce z egzotycznych roślin jak np. ipe, jatoba, merbau, sucupira, badi, wiśnia brazylijska. Naturalne wyroby świetnie się prezentują, ponieważ widać na nich sęki i słoje. Podłogi drewniane doskonale tłumią dźwięki, a modele renomowanych marek są odporne na zmienne temperatury, wilgoć, zadrapania. Artykuły nadają się też do tworzenia oryginalnych kompozycji, np. ze wstawkami z konglomeratu granitowo-kwarcowego.

Chcesz korzystać z podłogi przez lata? Zadbaj o właściwą pielęgnację!

Jeśli wiesz już, co wybrać na podłogę w kuchni zamiast płytek ceramicznych, dowiedz się, czy posadzka wymaga konserwacji. Część tworzyw, jak np. cegła czy beton, trzeba zaimpregnować. W niektórych przypadkach zaleca się pokryć krawędzie specjalnym preparatem uszczelniającym. Szczególnie ważna jest pielęgnacja podłogi z drewna. Przestrzeganie zaleceń producentów wpływa na estetyczny wygląd, a ponadto zabezpiecza materiał przed pleśnią, wilgocią, działaniem insektów. Najlepszym sposobem na utrzymanie posadzki w dobrym stanie jest stosowanie odpowiednich preparatów do mycia podłóg, a także systematyczne olejowanie powierzchni.

Sprawdź również inne artykuły:

Copyright © 2019 P.H. DREXPOL Wiesław Zuch. Wszelkie prawa zastrzeżone.