Wydrukuj tę stronę
Wtorek, 10 październik 2017 09:35

Jaka podłoga do kuchni?

Napisane przez 
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Kuchnia, to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu lub mieszkaniu. To właśnie w kuchni przygotowujemy posiłki i wspólnie, rodzinnie je spożywamy. Kuchnia często pełni także rolę domowego biura, miejsca w sam raz do odrabiania lekcji, czy też wspólnego biesiadowania i grania w gry planszowe (duży, kuchenny stół jest w takich sytuacjach niezastąpiony). Kuchnia, która pełni tak ważną funkcję w naszej codzienności zasługuje na wyjątkową podłogę. Solidną, funkcjonalną, a przede wszystkim pięknie się prezentującą. Jaka podłoga będzie najlepszym rozwiązaniem?

Podłoga w kuchni to oprócz walorów estetycznych, także niezwykle istotne kwestie użytkowe. To bowiem właśnie tutaj podłoga najczęściej się brudzi, narażona jest na tłuste plamy, zalanie, czy upadki naczyń, często kończące się ich stłuczeniem (a wtedy możemy mieć do czynienia z mechanicznym uszkodzeniem podłogi). Wszystko to jednak nie powinno nas zniechęcać do zastosowania w kuchni drewna. Trzeba jedynie dobrze wybrać. Odpowiedni rodzaj drewna i odpowiednią jego jakość.

Drewno w kuchni - rozwiązanie solidne i łatwe w pielęgnacji

Podłoga w kuchni - czym powinna się wyróżniać, aby w pełni sprostać naszym wymaganiom i potrzebom? Otóż wybrane rozwiązanie powinno przede wszystkim charakteryzować się solidnością oraz wysoką odpornością na ścieranie i wgniecenia. Ponadto kuchenna podłoga powinna być łatwa w pielęgnacji i czyszczeniu. Co zapewni nam spełnienie takich właśnie kryteriów? Pierwszy krok to wybór odpowiedniego gatunku drewna. Będą to m.in. rodzime dąb, buk, klon, jawor, a z egzotycznych ipe (lapacho), badi, jatoba, kempas, merbau, doussie, sucupira czy brazylijska wiśnia.

Kolejny krok to wybór odpowiedniego rozwiązania w zakresie technologii powstawania podłogi. Jeśli będzie to deska warstwowa (połączenie warstwy drewna szlachetnego oraz wysokiej jakości sklejki wodoodpornej), możemy liczyć w takim przypadku na dużo większą stabilność podłogi oraz mniejsze wysychanie deski podczas niekorzystnie niskiej wilgotności. Pozwala to ograniczyć do minimum szczeliny pomiędzy deskami oraz zapewnia dużo lepszą przyczepnością deski do podłoża.

Drewniana podłoga w kuchni

Proponowane przez nas podłogi warstwowe komponują się niemal z każdym stylem w aranżacji wnętrz. A ich stabilność, bardzo dobre zabezpieczenie przed wilgocią i zarysowaniami, stanowi z kolei rozwiązanie, które docenią najbardziej wymagający użytkownicy. Okresowa pielęgnacja zapewnia znakomitą kondycję podłogi na lata, jednocześnie sprawiając, że w kuchni zawsze jest naturalnie, ciepło, miękko i przytulnie. Warto tutaj dodać, że drewniana podłoga to także więcej codziennego komfortu. Poczucie ciepła dla naszych stóp oraz bezpieczniejsze, zamortyzowane upadki (docenią to zwłaszcza rodzice małych dzieci).

Podłoga drewniana to również szerokie możliwości interesujących aranżacji jak np. połączenie drewna i niewielkich wstawek z kamienia lub konglomeratu granitowo - kwarcowego. 

Czytany 851 razy Ostatnio zmieniany Wtorek, 28 sierpień 2018 09:00